Sierpień 7, 2013
Drukuj

Farmer.pl: Domagają się sprzedaży żywności lokalnej z pierwszej ręki

Domagamy się zmian prawnych , które umożliwią zwiększenie legalnej produkcji i sprzedaży żywności lokalnej z pierwszej ręki, od rolników i innych małych rodzinnych wytwórców żywności – piszą w petycji Fundacja Partnerstwa dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza.

Ich zdaniem swoboda wytwarzania i wprowadzania na rynek z pierwszej ręki bezpiecznej żywności jest podstawowym sposobem zaspokojenia tej potrzeby.

- Dzisiaj zgodnie z prawem nie możemy kupić bezpośrednio od wytwórcy, który nie prowadzi firmy, takich produktów jak: dżem, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, chleb, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, domowe nalewki, cydry, wina .. a przecież nie każdy czuje się przedsiębiorcą – informują.

Więcej: FARMER.PL