Styczeń 20, 2014
Drukuj

PREZENTACJA NIELEGALNEJ TRADYCYJNEJ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI – Szczecin, 21.01.14 r.

SZCZECIN – wtorek, 21.01.14 r., godz. 12.00
PREZENTACJA NIELEGALNEJ
TRADYCYJNEJ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI

Czy rolnik może sprzedawać
„w” gospodarstwie
i „z” gospodarstwa?

Gdzie (prezentacja)?:
SZCZECIN, Wały Chrobrego,
ul. Szczerbcowa (przy koksowniku)

Kiedy?:
Wtorek, 21 styczeń 2014 r., godzina 12.00

Co i dlaczego?:
Trwa batalia o zmianę przepisów regulujących sprzedaż lokalną tak aby polski rolnik, podobnie jak to ma miejsce w innych krajach UE, mógł sprzedawać swoje przetwory legalnie, bez groźby wysokich kar.

Zachodniopomorscy rolnicy zaprezentują swoją dobrą, bezpieczną,
tradycyjną i ekologiczną żywność, która w obecnym stanie prawnym jest nielegalna. Chcą zaalarmować konsumentów, że niebawem na rynku spożywczym pozostanie tylko wysokoprzetworzona, przemysłowa żywność produkowana przez korporacje, która odpowiada za pogarszający się stan
zdrowia Polaków.

Rolnicy, wspierani przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi-ICPPC, szukają odpowiedzi na pytanie „Komu zależy na tym aby najlepszej jakości żywność nie była dopuszczona do sprzedaży co prowadzi do tego, że rolnicy tracą podstawowe źródło utrzymania a konsumenci nie mają dostępu do dobrej jakości żywności?”

Organizatorzy:
EKOLAND o/Zachodniopomorski
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony
Polskiej Wsi-ICPPC